tisdag 22 maj 2012

Släng ihop den här vettja!

Ljus chokladpaj med brända mandlar, visst låter det gott?! Måste bryta träningsrapporteringstrenden på bloggen, nu kommer det ett recept som kräver många, många kilometers löpning...

Jag gjorde den här för en par veckor sedan och det blev succé, supergott  är vad det är!

Ca12 bitar, lite beroende på hur långt man vill springa... ;)

Pajskal
3 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
100 gr smör
1 ägg

Brända mandlar
1 dl oskalad mandel
0,5 dl strösocker

Fyllning
Brända mandlar
400 gr ljus choklad
5 äggulor
4 del grädde

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med pajskalet: Blanda alla ingredienser till pajskalet till en jämn massa. Tryck sedan ut degen i en pajform och grädda i ca 10 minuter i ugnen.

Sen ska det brännas mandlar: Lägg fram ett bakplåtspapper. Hacka mandeln grovt och och blanda med sockret i en tjockbottnad kastrull. Låt sockret smälta och mandeln "brännas vid" på hög värme medan du rör om hela tiden.

Det får inte börja ryka eller lukta, då har mandlarna bränt vid på riktigt...Sänk värmen så snart sockret har blivit rinnande. Låt mandeln få lite färg. Sprid sedan ut massan på bakplåtspappret och låt det svalna. Hacka fint.

Nu ska pajen fyllas! Smält chokladen i vattenbad. Vispa äggulorna. När chokladen har svalnat lite vänder du ner äggulorna i chokladen och rör tills smeten är glansig och jämn. Vispa sedan grädden i en egen bunke och vänd ner den i ägg/chokladmojset. Blanda i hälften av de brända mandlarna.

Häll speten i pajskalet och strössla resten av mandlarna över hela härligheten. Ställ in i kylen i minst två timmar.

Sen är det bara att njuuuuuta!










Inga kommentarer: